Vanedannende medicin
Hvad er vanedannende medicin?
Vanedannende medicin udgøres af en lægemiddelgruppe kaldet benzodiazepiner. Benzodiazepiner kan igen underinddeles i to grupper: angstdæmpende midler og sovemidler. Angstdæmpende midler har fx navne som Stesolid®, Oxapax®, Tafil®, Temesta® og Broman®. Sovemidler har navne som fx Halcion®, Imoclone®, Imozop®, Zonocht® og Stillnocht®.
Hvordan virker vanedannende medicin?
Hvis man anvender dem i kort tid, reducerer de angst og aggression. De virker beroligende, søvnfremkaldende og er muskelafslappende. Bivirkninger ved korttidsbrug kan være døsighed, nedsat koncentrationsevne, faldtendens, muskelsvaghed og metalsmag i munden – og ikke mindst, den bivirkning, vi er mest bekymrede for: afhængighed. Man er afhængig, når kroppen "er nødt til at have" et stof (craving), for at man kan fungere - det fører med tiden til et større forbrug og mere afhængighed - en ond cirkel.
Vi forsøger derfor hele tiden at nedbringe forbruget af vanedannede medicin.
Udlevering af vanedannende medicin sker altid ved personligt fremmøde
For at begrænse et unødvendigt forbrug af denne medicin følger vi Sundhedsstyrelsens vejledning om ordination af sovemedicin og beroligende medicin, hvoraf det bl.a. fremgår, at
- Sovemedicin kun bør bruges i 1-2 uger og beroligende medicin kun i max. 4 uger.
- Receptfornyelse på sovemedicin og beroligende medicin sker ved, at du selv møder personligt frem i klinikken og afhenter recepten en fastsat dato.
- Der kun udleveres medicin til en bestemt periode, - og højest til én måneds forbrug af gangen.
- Har du mistet din medicin, må du fysisk komme op i klinikken og hente din daglige dosis, indtil næste dato, vi kan udskrive en recept.
- Receptfornyelse på sovemedicin og beroligende medicin kan kun ske hos os og ikke hos andre læger eller i 1813/Lægevagten. Hold derfor øje med, hvornår klinikken holder lukket eller ferie.
- At du mindst én gang om året skal drøfte behovet med en læge og evt. forsøge udtrapning af medicinen.
Vanedannende medicin er trafikfarligt
Vanedannende medicin kan give lægeligt kørselsforbud:
- Tager du angstdæmpende lægemidler må du IKKE køre bil overhovedet.
- Tager du sovemedicin, må du kun køre bil, hvis du IKKE føler dig påvirket og kun hvis du tager tabletterne ved sengetid (ikke om dagen).
Lindelægerne
Lindevangs Allé 6 - 3.sal
2000 Frederiksberg